България не можеше да има различна позиция за Венецуела, настоя вицепремиерът Екатерина Захариева. Според нея "нелошите съветници" на президента трябва да разяснят на държавния глава как се случват декларацията и становищата в ЕС.

Думите й са по повод изказването на президента Румен Радев, че външно министерство не търси позицията му за важни външнополитически теми – като например договора с Македония.

Президентът сърдит: Защо Външно ме търси за Венецуела, не за МакедонияПравителството няма собствена позиция за Венецуела, нямам какво и с кого да обсъждам, заяви Радев

"Не ми е приятно, че трябва да влизаме в реплика и дуплика с президента, още по-малко през вас. Не че не ви уважавам, а защото имаме общи отговорности по отношение на външната политика и на репутацията на България. Може би нелошите му съветници по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата в ЕС. Всяка държава има възможност да изрази мнение", заяви Захариева.

Припомняме ви, че вчера Радев се тросна на Външно, че го търсят за позицията му за Венецуела, но не го потърсили да се консултират за Македония.

Държавният глава настоя, че не всява разнобой във външната политика на България.

Официално: България подкрепи Гуайдо, искаме избори във ВенецуелаПоследвахме примера на редица европейски държави

"Що се отнася до комуникацията, основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция за Венецуела. Нямам какво и с кого да обсъждам", заяви Радев.

Според него в случая с Венецуела всяка външна намеса рискува да ескалира напрежени ето, включително в международен план.

Преди три дни България официално подкрепи опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава на Венецуела и призова той да насрочи свободни, честни и демократични президентски избори.

Така правителството ни последва повечето страни в Европейския съюз, които свалиха доверието си от президента Николас Мадуро, който доведе държавата до хаос и нищета.

Оказа се, че позицията на България е била формирана на заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет, който се води от премиера Бойко Борисов, и не е била подкрепена само от представителите на държавния глава в него.

В нея пише:

"България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници"