Президентът Румен Радев отговори на упреците, че всява разнобой във външната ни политика като заема по въпроса за кризата във Венецуела позиция, противоположна на становището на правителството, обявило се в подкрепа на опозиционния лидер Хуан Гуайодо.  

"Що се отнася до комуникацията, основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция за Венецуела. Нямам какво и с кого да обсъждам", заяви Радев.

 

Официално: България подкрепи Гуайдо, искаме избори във ВенецуелаПоследвахме примера на редица европейски държави

"Изпратих позицията си, много добре аргументирана, още предния ден преди Съвета по сигурност", обяви той. И продължи с упреците: "За пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси".

"Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. По тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми. Не е тази, която подкрепят повече държави, а е тази, която уважава правото и суверенитета. За това ненамесата е основен принцип", посочи още държавният глава.

Според него в случая с Венецуела всяка външна намеса намесата рискува да ескалира напрежени ето, включително в международен план. 

Президентът Радев: България не трябва да подкрепя ултиматума към ВенецуелаСпоред него направеното предложение за обща европейска позиция не води до решение на конфликта

"Странно е защо Министерството на външните работи ме търси за съгласуване на една преписана позиция за Венецуела, а не ме търси по важни въпроси, които касаят нашите национални интереси. Договорът за добросъседство с Македония например или протоколът за присъединяване на Македония в НАТО“, посочи президентът.

Той припомни как седмица след неговата визита в Москва, там пристигнал и премиерът Бойко Борисов, но президентът разбрал за това от руските партньори пред камерите на български и световни телевизии. 


"Нито са ме потърсили за Сесията на ООН в Ню Йорк", коментира още Радев.

"Говорим за Венецуела - когато правителството публично представи мотиви за тази позиция, трябва да бъде по-внимателно. Например, с това, че във Венецуела има тежка, остра, политическа, социално-икономическа, хуманитарна криза и криза на сигурността, която се усложнява допълнително от тежка мигрантска криза", посочи държавният глава.

"Много лесно българските граждани могат да направят аналогия с положението в България, което до известна степен се дължи на действията на правителството. Да вземем само нашата мигрантска криза. Нека сравним с Венецуела при 32 млн. население, колко души са напуснали страната с нашето население", каза още Румен Радев.

Снимка: flickr