Срещата на НАТО показва че подкрепата за Украйна ще продължи. Западът се консолидира, има и реални сигнали за спиране на огъня. Вероятно обаче преговорите ще продължат дълго, но Украйна ще получи гаранции с помощта на западния свят. Това каза Велизар Шаламанов, бивш военен министър по БНТ.

Според него, че ако искаме да защитим мира, тряба да сме готови за война. И обясни, че предстоящото посещение у нас на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин е важно. Той ще се срещне с нашия премиер Кирил Петков, което ще му помогне да е подготвен за срещата на върха през другата седмица. Освен гаранции от НАТО можем да търсим и двустранни от САЩ. Все още няма разполагане на сили на НАТО, но се върви към разполагането им близо до границата.

Ако допуснем да бъде смазана Украйна, това няма да е краят на руската агресия. Какво ще поискаме от Щатите - това е въпросът. Би могло да е укрепване на нашата ПВО, разполагане на радари, самолети с капацитет срещу дронове. Би могло да е укрепване на енергийната ни сигурност или защита от кибератаки, каза Шаламанов. Според него премиерът взема своето място стъпка по стъпка - ще участва в тези срещи и ще защити интересите на България.

Лидерството е да имаш визия и да я заявиш смело. Грешно е се казва НАТО иска, не НАТО не иска - ние сме НАТО и ние искаме. Сега е време да работим за нашето бъдеще. Когато аз бях министър, ген. Румен Радев беше шеф на ВВС. Поставих му задача за защита на българското небе без МиГ и така не получих отговор от него.

Не сме имали повече от 5 до 8 самолета годни за летене. F-16 втора ръка могат да дойдат утре, ако поискаме Въпросът е имаме ли летци и колко са подготвени за F-16. Според мен нямаме такива. Вероятно има трудност с набирането на тези хора и се е разчитало че ще дойдат след години.