И в момента "Лукойл" работи с 40% неруски петрол, ако се наложи може да се вдигне до 100 на сто. Говорено е с компанията, така че оттам не очакваме проблеми, освен ако Босфорът не затвори за търговски кораби, но това вече наистина е драматична ситуация. Даже и тогава имаме между 90 и 120 дни без ограничаване на потреблението. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след заседанието на Министерския съвет, на което са се коментирали енергийните цени и сигурността на доставките.

Компенсациите за бизнеса и за небитовите потребители са разписани до 31 март. Новият състав на КЕВР разработва нов пазарен сегмент на енергийната борса между 12 и 13 месеца, където да бъде предоставяна електроенергия на стабилни и ниски цени. Ако регулаторът не успее да се справи в срок и има закъснение, ние сме в контакт с бизнеса и ще решим какво да се прави, поясни той.

По повод доставките на газ енергийният министър Александър Николов, а и вицепремиерът Василев, заявиха, че към момента няма падане на налягането в газовите тръби в България. И двамата уточниха, че се водят преговори за доставка на втечнен природен газ. Министър  Николов поясни, че цените му са по-високи и това би се отразило  на цената на "Булгаргаз" за българските потребители.

Василев заяви още, че не се очаква да има увеличение в цената на електроенергията за бита. По думите му КЕВР подготвя ново ценово решение, което да влезе в сила след мораториума.

„Не се предвижда удължаване на мораториума. Регулаторът подготвя ново ценово решение, което по предварителна информация няма да доведе до по-високи цени на електроенергията за бита. Цените на парното са пряко зависими от цените на природния газ. Не се очаква поскъпване и там. „Топлофикация” обаче има друг проблем с неизплащането на дълговете си”, обясни министърът.

Василев добави още, че компенсациите за бизнеса са разписани до 31 март.

„След това новият регулатор ще разработи нов пазарен сегмент на борсата за срок между 12 и 18 месеца. Ако регулаторът не се справи в срок, ще мислим варианти, в контакт сме с бизнеса”, каза още министърът.