Седмица след започването на учебната година, в кърджалийските училища и градини вече има подадени сигнали за нова вълна на коварните насекоми, обитаващи люспите от епидермалния слой. Напълно възможно е да се разпространят из цялата страна, предупреждават медицински екипи.

"Два дни детето ми се връща с въшки от училище. Половината клас е пламнал", оплака се майка на момиче от трети клас в едно от големите училища в Кърджали.

Паразитите били разпространени сред учениците в начален курс в повечето учебни заведения и в детските градини в града. В много училища директорите са разпоредили медицинските сестри всекидневно да проверяват децата. Фармацевти отчитат бум в продажбите на лосиони и шампоани против въшки. Флаконите струват 5-6 лева.
От 5 години държавата е абдикирала от въшките и нито една институция не се занимава с проблема. От РЗИ /Регионалната здравна инспекция/ в Кърджали заявиха, че са следели паразитите до юни 2009 година, когато е била отменена Наредба 17 за ограничаване на въшливостта. Информация за наличието на въшки не се събира и в Регионалния инспекторат по образованието, както и в общината.

TrafficNews.bg