Българският полицай обеднява. Това показват всички данни на синдикалните организации на МВР. Причината е, че заплатите не се вдигат, а за сметка на това осигуровките и останалите разходи за служителите на силовото министерство се увеличават. До този извод стига и председателят на една от най-големите синдикални организации на МВР – СФСМВР Валентин Попов.

„На база разликата между заплатата на служител на МВР и средната работна заплата за страната през последните 10 години, може да се направи изовд, че служителите на МВР за последните 10 години обедняват. Парите, които получава полицай с 20-годишен стаж не може да е повече от 40% по-висока от тази на новопостъпил служител. Затова и основните заплати си остават ниски. Това е и причината да има все по-малко кандидати за работа във вътрешното министерство. Тези, които кандидатстват пък са с все по-ниски възможности. Липсата на достатъчно служители пък води до даване на повече извънреден труд“, обясни пред Trafficnews Попов.

Той допълни и че и в тазгодишния бюджет не са предвидени средства за извънредния труд на униформените. Това създава и сериозни проблеми. Най-малко повечето работа, която особено е през тъмните часове на деня вряди и на служителите.

Сравнението с парите за извънреден труд в частния сектор пък били немислими. Там получавали по 1-2 лева за всеки допълнителен час, когато хора, които се борят с престъпността получават едва 25 стотинки. На въпрос на Trafficnews дали полицаите, които участват в определена операция или специализирана акция, която е започнала в рамките на работния ден, не им се полагат допълнителни средства, Попов каза, че няма подобни данни. Униформени обаче споделят, че са се сблъсквали с подобна заповед, която им отрязва допълнитетите приходи. Ако операцията е започнала в 16,20 часа през деня, а те продължават работа до следващия ден, то парите, които трябва да получат са си същите, каквито би следвало, дори да не са участвали в СПС.

Умирай само в краен случай! МВР реже извънредния труд на полицаитеМачове от В група, събори и други масови мероприятия може да останат без полицейско присъствие