Днес Ваксинационният щаб трябва да вземе решение дали да се пристъпи към ваксинация с продукта на Johnson&johnson.

"ЕМА потвърди положителното си решение за добро съотношение на ваксината "Янсен" на база полза/риск. На 26 април очакваме доставка от 24 хиляди дози от еднодозовата ваксина, които се съхраняват при лесни условия", посочи Богдан Кирилов. 

По думите на Кирилов изпитването на ваксината на Johnson&johnson се е провело в страни и региона, където има различни по-тежки варианти на ковид-19, което е обнадеждаващо. 

Приложението на АстраЗенека отново днес ще бъде разгледано от експертна комисия на заседание днес. До края на деня се очаква този дебат да приключи, а утре ЕМА да оповести информацията за него. Страните, които я прилагат, постоянно изпращат данни за резултатите от ваксинацията в тяхната страна. 

РНК-ваксината на "Кюрвак" и антигенната ваксина на „Новавакс", Китайската ваксина на "Синовак"и руската ваксина "Спутник" ще бъдат разгледани от ЕМА през следващите седмици и се очаква решението за тяхното приложение да бъде оповестено през юни или най-късно юли.

В България се очакват 500 хиляди дози се очакват от „Янсен“ през следващия месец, както и дози от настоящите ваксини на "Файзер" и "Модерна". 

"140 хиляди дози от "Файзер" очакваме през следващата седмица, от 4 май седмичните дози ще са по 274 хиляди, а от 31 май - по 410 хиляди. От Модерна всяка седмица ще получаваме по 36 хиляди, а през последните две седмици на юни по 41 хиляди дози. Надяваме се компаниите да изпълнят своите ангажименти и ваксинационният темп да се забърза", посочи Кирилов. 

Очаква се в следващите дни да излезе решение за ваксината на "Файзер", което да позволи тя да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса за по-дълго време.