Първата марка в света ще бъде показана в бронирана витрина на изложението "Булколекто" в Международния панаир в Пловдив. То се открива в петък.

Марката е собственост на частен колекционер, пожелал името му да се запази в тайна. Известна е като "Черното пени".

"Решихме да покажем един екземпляр на "Булколекто", защото само след няколко месеца в света ще се отбележи 175-годишнината от нейното издаване", заяви Христо Николчев, секретар на Съюза на българските филателисти. По думите му цената на експоната е средна - между най-скъпо продадените на търг екземпляри и по-евтините, които може да се намерят в каталозите.

"Черно пени" е продавано за над 1 млн. английски лири на аукциони, но това са били екземпляри с клеймо, чиято дата е 4 дни преди официалното пускане в употреба - на 6 май 1840 г. във Великобритания.

"В България не повече от десетина души притежават по един екземпляр от тази марка, като цената варира между 20 и 50 000 евро", каза Христо Николчев.

Марката e наречена "Черното пени" заради стойността - едно пени, и цвета й. Върху нея е изобразен ликът на кралица Виктория. Зоологът Джон Едуард Грей купува няколко броя с намерението да ги запази и така започва историята на световното филателно движение.

На изложението ще бъде показана и първата марка на Португалия, издадена през 1853 година. За пръв път Нумизматичното дружество в Пловдив ще представи своята сбирка от монети, сечени във Филипопол преди повече от 2000 години.

TrafficNews.bg