Преди няколко дни бившият кмет на Каварна Цонко Цонев сигнализира със снимка, че на плажа се копае и строи. От проверка на място става ясно, че става въпрос за изграждането на басейн.

„Той се строи пред четиризвезден хотел, който предстои да се открие през юни. За мен е необяснимо кой е разрешил на каварненския плаж да се копае с тежка техника. Това е изключително опасен прецедент”, коментира Цонко Цонев пред Нова.

Кметът на Община Каварна Нина Ставрева обясни, че на централния плаж е поставен обект за водноатракционни услуги. Тя представи и документи, които доказват, че няма незаконосъобразни дейности.

„Каварнеският плаж има наемател, който има подписан договор под наем за 5 години с Министерство на туризма. На базата на това главният архитект издава разрешение за поставяне на обекта. Ние сме своевременно уведомени за предстоящите дейности от инвеститора”, поясни Ставрева.

Представител на инвеститорската фирма, която е наемател на плажа вече четвърти сезон, обясни, че са правени проверки и не са констатирани нарушения. Всяка година се правят допълнителни инвестиции, защото по думите им състоянието на плажната ивица е лошо.

От Регионалната инспекция по опазване на околната среда са констатирали, че се изгражда обект съобразно одобрена схема и че не попада в защитена територия. Очаква се и становището на Министерството на туризма, тъй като от там също са започнали проверка.