От днес движението по републиканската пътна мрежа се извърша вече с новите винетки. В пространството обаче се появиха слухове, че в търговската мрежа в Пловдив стикерите са свършили. Проверка на TrafficNews.bg установи друго. В три от големите вериги бензиностанции стикери има.

„Имаме достатъчно винетки. Много хора предпочетоха да си купят в последния момент, но ние сме подготвени за това. Най-много водачите взимат годишни винетки”, коментира служителка на бензиностанция на „Цариградско шосе”.

С въпрос „Имате ли стикери и достатъчни ли са” посетихме още два обекта за гориво - на бул. "Шести септември" и в Кършияка. От там бяха категорични, че винетки има. Репортер на TrafficNews.bg се свърза и с представители на Български пощи в Пловдив. Те коментираха, че липса по клоновете в града не е констатирана.

В същото време от Агенция „Пътна инфраструктура” също излязоха със становище във връзка с липсата на стикери. Те заявиха, че в търговската мрежа в страната са разпространили над 4 милиона винетки за всички категории превозни средства. В разпространителската мрежа в Пловдив има над 29 500 годишни винетки за леки автомобили, а в област Пловдив - 58 932 броя. 

На територията на града винетки се продават в 85 разпространителски пункта. Обектите се зареждат периодично и веднага след подаване на заявка. Ако в конкретен пункт липсват винетни стикери, причината за това може да е бързо изчерпване или ненавременна подадена заявка. Задължение на дистрибутора е винетните стикери да бъдат доставени в рамките на 24 часа след подаване на заявката. 

От АПИ обръщат внимание, че не всички бензиностанции в града са дистрибутори на винетни стикери, а само обектите, които имат залепен на видно място информационен стикер, указващ размера на винетните такси, видовете и категориите превозни средства.

Припомняме ви, че цената на стикерите за леки автомобили е същата като през 2016 г. - 97 лева за годишна, 30 лева за месечна и 15 лева - за седмична винетка. При закупуването им шофьорите трябва да изискват касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази.