През второто тримесечие на 2020 г. железопътният товарен превоз бележи ръст с близо 17 % спрямо същия период на 2019 г. По този начин тази услуга се доказа като надежден и ефективен в условията на криза. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на видеоконференция на министрите на транспорта на държавите членки на ЕС. Темата на форума бе „Иновативен железопътен транспорт - свързващ, устойчив и цифров“

„България се присъединява към Берлинската декларация за укрепването на функционирането на железопътните товарни коридори“, каза още министър Желязков. По думите му, включването на конкретни текстове, които регламентират координацията между всички товарни коридори, би допринесло за допълнително подобряване и разгръщане на потенциала на европейския железопътен товарен сектор.

Потенциална възможност за повишаване на атрактивността на железопътния товарен превоз е цифровизацията, подчерта българският министър по време на изказването си. „Подкрепяме инициативата за въвеждане на цифровото автоматично свързване  и вярваме, че програмата за нейното изпълнение ще осигури и необходимото финансиране“, добави Росен Желязков.