Увеличават се случаите на коклюш в Пловдив заради отказа на родители да ваксинират децата си, научи TrafficNews.bg. От началото на лятото няколко бебета под една годинка са преминали през лечебните заведения в града с т.нар. „магарешка кашлица“. За още един случай през изминалата седмица съобщиха и от Националния център по обществено здраве и анализи.

Шествалентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомелит и др. е включена в задължителния имунизационен календар. Броят на малчуганите с пропуснати ваксини обаче се увеличава, което води и до завръщане на някои заболявания.

Първите оплаквания при коклюша наподобяват банална вирусна инфекция – хрема, кихане, лека кашлица, леко повишена температура. След около 1-2 седмици кашлицата се променя, като се характеризира с къси кашлични тласъци по време на издишването, последвани от мощно и шумно вдишване. Звучи като магарешки рев, откъдето идва и другото име на коклюша.

Заболяването е заразно. Бактериите се предават лесно от човек на човек по въздушно-капков път при кихане и кашляне. Лечението е с антибиотик. Детето задължително трябва да бъде хоспитализирано. Възможните усложнения включват затруднено дишане и дехидратация.