На 21 ноември 2016 година Медицинската комисия на Българския футболен съюз организира  традиционна конференция, обхващаща актуални теми на съвременната спортна медицина. Мястото на тазгодишното 14-то по ред мероприятие ще бъде конферентната зала на СПА комплекс ,,Царско село“ - София. 

Стартът ще бъде даден в 10:00 и участие в събитието ще вземат лекари от Първа, Втора и Трета лига, както и лекарите консултанти на националните и олимпийски отбори на България. Присъствие ще отчетат и лекарите на националните отбори по футбол – мъже, жени, аматьори и юноши.  

Самата Конференция ще протече в три сесии. Началото на първата сесия ще бъде сложено в 12:00 часа, като водещи лектори в първата част ще бъдат проф.д-р Васил Василев и д-р Иван Василев, практикуващи в Еуровита Спортсклиник. Те ще обърнат внимание на анатомията на колянната става. Втора лекция на тема ,,Промени в забранителния списък“ ще бъде водена от д-р Виолета Здравкова. В тази част на конференцията ще бъдат представени и две презентации, насочени към лечението на спортни травми.  

Във втората сесия ще бъдат представени три презентации, обхващащи темите ,,Как да подобрим спортните постижения и да се предпазим от контузии“, с водещ Елена Йоловска; ,,Новости в менискалната хирургия“ лектори В. Стефанов и Ав. Георгиев, практикуващи във ВМА.  

Участие на срещата ще вземе и БТЛ Индъстрийз. Компанията ще разполага със свой щанд, на който ще представи високотехнологичните апарати High Intensity Laser, Shockwave и TR-Therapy, като неизменна част от спортната медицина и възстановяването на спортистите. Тази иновативна технология има мощен и бърз обезболяващ ефект, което помага на спортистите да се излекуват възможно най-бързо. На конгреса ще се представи и апарат за пасивно раздвижване на долните крайници CPMotion, изключително ценен при фрактури или следоперативен период.  

Интересно е да се отбележи, че националният отбор по футбол на Португалия, който взе участие на Летните олимпийски игри в Рио 2016, разчитаха именно на уредите на БТЛ при подготовката си и възстановителния процес на играчите.  

Националната конференция по съвременната спортна медицина е сред събитията, които дават възможност на най-добрите специалисти в областта, заедно с високотехнологичните разработки на утвърдени производители да усъвършенстват методите за лечение и терапиите, за по-добри достижения в света на медицината и спорта.

TrafficNews.bg