17-годишният Атанас Иванов от Кюстендил е бил изоставен от учителите си на летището във Франкфурт на път за Париж. момчето загубило документите си на организирана от училището екскурзия.

"На летището във Франкфурт осъзнах, че моите документи липсват, останали са някъде. Попитах дали мога да се върна по пътя и да опитам да ги потърся. Но не можах да го направя", разказа момчето пред Нова телевизия.

Групата от 50 ученика от гимназията била придружена от една учителка по литература. Групата е била от ПМГ в Кюстендил. Но не е било организирана от училището реално, а от бивши учители.

Като не намерило документите си момчето се свързало с учителите, но те вече били преминали документната проверка и той не успял да стигне до тях. Двама полицаи го ескортирали до кабинет на летището във Франкфурт. А учителите си чакали на опашката на полета за Париж.

"Бях уплашен, защото на такова голямо летище да остана сам. Потърсих помощ от служителите, но те просто бързаха да си свършат работата", обясни детето.

Бившият учител по география Георги Пенков е придружавал групата и в момента е във Франция. Той обяснявал на децата да си пазят документите. Държахме връзка с детето, каза учителят.

Опциите бяха да остана с Атанас и групата да остане без водач, защото аз съм водач. Вторият вариант е действащата учителка да остане с него и тогава групата остава без учител, обясни той пред Нова телевизия.

Сашка Сугарева, майка на Атанас, научила от него че е изоставен на училището. През фейсбук тя успяла да намери контакти на българското консулство във Франкфурт, за да успее синът й да се прибере в България.

Хора от фейсбук дори предлагаха да му занесат храна и вода на летището. А вечерта момче от Кюстендил на име Евгени го намерило на летището и успокоило Атанас. "До момента никой не ни е звъннал и не се е свързал с нас", заяви майката.

Директорът на училището пък й обяснил, че е забранил организирането на екскурзията и това е направено през неговата глава.

В крайна сметка от консулството изкарали пасаван на Атанас, а Евгени му помогнал да си вземе билет към България, завърши разказа си момчето.