Безпрецедентен срив на турската лира се отчита през последните няколко дни, като дъното е регистрирано тази сутрин. В момента 1 лира струва едва 22 стотинки, въпреки че в чейдж бюрата традиционно се купува за малко отгоре - между 23-25 стотинки според валутния офис. 

Турската лира достигна рекордно ниско ниво и спрямо щатския долар, достигайки 7.56120. Доларът пък леко се покачи спрямо еврото и съответно спрямо лева, като днес се 1$ е с курс 1,65 лв или 0,84 евро. 

Ниския курс на двете валути означава изгодни условия за всички, които ходят на шопинг в Турция, както и за поръчващите стоки от САЩ и от Китай, където обикновено валутата за търгуване в онлайн сайтове е доларът. 

Има обаче и няколко неща, които трябва да се имат предвид - в популярните търговски градчета като Одрин, Лозенград и Чорлу съдържателите на магазините ежедневно коригират цените спрямо промените, за да не претърпяват значителни загуби. 

При отварянето на границата на Турция, след продължилата месеци блокада заради COVID-19, българите масово се отправиха на шопинг, като най-неотложно запълват резерва на лекарства и препарати. Мнозина пък се оглеждат за строителни материали и домашни потреби, които по правило са значително по-евтини в южната ни съседка.

Икономисти отчитат, че слабостта на лирата е факт, въпреки че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че турската икономика ще се свие по-малко от очакваното тази година. Международната икономическа организация прогнозира спад от 4,8% през 2020 г. Но това беше преразгледано на 2,9% в междинната си икономическа перспектива.

В понеделник кредитната агенция Moody’s намали инвестиционния рейтинг на турския дълг до най-ниското си ниво досега, позовавайки се на опасенията относно валутните резерви на Турция и нарастващата доларизация. Освен това Турция е белязана и от сериозна инфлация.