Туристи от Украйна масово резервират хотели и къщи за гости по Южното Черноморие. Първите групи за комбинирани почивки у нас и в Турция тръгват още през октомври, предаде БНТ. Според туроператори, украинците ще почиват по два дни в България и още толкова в Истанбул, като по този начин ще удължат сезона.

Очакването за удължаване на сезона дойде след първата резервация на украински туристи. Тя е планирана за средата на октомври, а летовниците ще бъдат настанени в няколко хотела по Южното Черноморието. Обичайно летният сезон приключва в края на септември. Заради прогнозите за хубаво време, тази година туроператори, работещи с прибалтийските държави, отчитат засилен интерес към родното море. Резервациите от Украйна вече са факт, а първата от тях е за 14-ти октомври.

"Ще имаме двудневно посещение в град Бургас, съответно с екскурзия до Несебър, Поморие, дегустация на вино, спа процедури и двудневен шопинг в Истанбул. Това ще бъде програма, която ще стартираме и ще се постараем да я приложим до настъпване на летния сезон", каза Иван Кирязов, туроператор. В края на октомври от бранша планират да удължат сезона като посрещат чуждестранни туристи и в българските спа курорти.

"Спряхме се на Хисар. Преди 3 дни бяхме с нашите партньори като рекламен тур. Ние имаме уникални места, не само море така, че сме оптимисти", каза Кирязов. В същото време от бранша вече са започнали и преговорите със скандинавските страни и здравните каси на Германия и Белгия за следващият летен сезон.

 "Имаме договори за следващия сезон с всички туроператори. Колко записани ще има и колко анулации ще има, зависи от разпространението на коронавируса", каза Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Туроператори ще предлагат и коледно-новогодишни пакети на преференциални цени за чуждестранните туристи. Дали обаче през следващите месеци новите идеи ще имат сполучлива реализация, зависи единствено от противоепидемичните мерки