Продължава претърсването за наркотици по българските брегове, след като вчера МВР откри рекордните 170 кг кокаин във водите край Шабла.

Възможно е намереният край Шабла кокаин да е същият, като открития преди дни в Румъния.

"Операцията продължава. През нощта от 6 до 12 човека на смяна са проверявали. Изкарахме ги с лодка. С нея от вчера са открити общо три спасителни жилетки, но това не е гаранция, че има други чували с наркотика", каза пред Нова тв главен инспектор Галин Петков, началник на граничното полицейско управление в Каварна.

"Много е възможно това да са количества от Румъния спрямо теченията и вятъра. В рамките на месец ще са готови експертизите, които ще докажат дали това е същият кокаин, открит в северната ни съсъдка", допълни той.

Проверките в района на Шабла ще продължат още 2-3 седмици.

Апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров предупреди хората в никакъв случай да не се опитват да употребавят веществото.

"Има данни, че намереният кокаин е 90% чисто вещество – той никога не се употребява в този вид. Смесва се с други вещества в съотношение 1 към 3. Употребата му може да доведе до много тежко натравяне", уточни Чавдаров.