Всички възрастни хора в пазарджишкото село Росен, които имат стационарни телефони, са попаднали в нова схема за телефонна измама, съобщи БНР. Кметът на селото Васил Рангелов съобщи, че измамниците са позвънили на всички стационарни номера на възрастните хора, за да им предлагат по-високи пенсии. 

Срещу това обещание обаче пенсионерите трябвало да предплатят определена сума, за да може документите им да бъдат придвижени по-бързо. Измамниците искали големи суми от възрастните хора – съобщи кметът и даде пример с жена, от която са поискали 11 000 лева. Тя казала, че няма толкова пари, но измамниците поискали да донесе толкова, колкото има.

Кметът на село Росен обясни, че навреме са успели да предотвратят измамите след като в кметството се обадили няколко жени със сигнали за поискани им пари. Съвместно с полицията е направена хайка за залавянето на измамниците, но те са успели да избягат.

По думите на кмета, измамниците са били с два два автомобила, от единия се обаждали на възрастните хора, а другият е бил готов веднага да тръгне на адреса, за да получи парите. Ако възрастният човек затвори телефона, това буди съмнение у тях и те бързо си тръгват, обясни Васил Рангелов.

Той допълни, че непрекъснато се срещат с хората от селото и им обясняват какви са схемите за телефонни измами, но извършителите непрекъснато измислят нови сюжети, за да излъжат нови хора.

ТrafficNews.bg