Президентът Доналд Тръмп подписа четири указа за действие срещу последствията от COVID-19. Това стана само ден, след като Конгресът отказа да подкрепи мерките. 

Сред изключителните икономически мерки, които Тръмп подписа са - осигуряване на 400 долара на седмица за допълнителни обезщетения за безработица, като намаление от обезщетението от 600 долара, което изтече на 31 юли. Още се включва отсрочки за студентите по плащания по заеми и създаване на данъчна ваканция по отношение на някои данъци върху печалбата за тези, които печелят по-малко от 100 000 долара годишно. Четвъртъият указ е за преустановява при определени условия изгонването от жилище при неплащане на наем.

"Чрез тези четири действия моята администрация ще осигури незабавно и жизненоважно облекчение на американците, които се борят в този труден момент", заяви президентът от подписването на пресконференция в Бедминстър, Ню Джърси, в събота следобед.

Остава неясно какви законни правомощия има Тръмп, за да наложи действията.

Тръмп нарече обезщетението за безработица в размер на 400 долара - за което демократите настояха да остане 600 долара - „щедро“. На въпрос за това, че намаляването е „трудност“ за мнозина, той се противопостави.

"Е, не, това не е трудно, това са парите, от които се нуждаят", каза той. "Това са парите, които искат. И това им дава голям стимул да се върнат на работа, така че това е много повече от първоначално договореното", каза още той. 

Запитан за данъчната ваканция, Тръмп каза: "Това помага много на хората. Това помага на страната ни да се стабилизира". 

Тръмп каза, че се е намесил отчасти в преговорите, защото демократите са подплатили законопроекта си с разпоредби, които нямат нищо общо с коронавируса.