Животът на всички се промени за броени дни и изведнъж се оказахме в в ситуация, за която сме абсолютно неподготвени. Единственият начин да излезем от нея с минимален брой жертви и загуби е солидарността. Трудните времена изискват от нас по-трудни решения. 

Застрашен е не само животът на стотици хора, но и икономическото оцеляване на хиляди фирми от малкия и средния бизнес. Икономическите мерки, които държавата предлага, засега не се посрещат с възторг от работодателите. Повечето са категорични , че схемата за плащане 60/ 40 не е работеща, тъй като собствениците на неработещите обекти или компании не разполагат с никакви приходи и затова не могат да поемат своята част от ангажимента към служителите. Към Бюрата по труда вече са се запътили хиляди, останали без препитание. Според шефът на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов на борсата ще отидат поне 250 000 души. 

Той прогнозира, че дори след падането на карантината, поне 50 процента от заведенията ще са фалирали. 

Пловдивските ресторантьори също коментираха пред TrafficNews  че в момента генерират само разходи и са скептични за бъдещето си. 

Едно от най-големите пера в тези разходи са наемите. Ресторанти, магазини, кафенета, фризьорски салони, фитнеси. И още много други. За съжаление собствениците на имоти, в които се намират обектите, не смятат, че кризата е причина да проявят солидарност, оправдавайки се с годишни данъци, такси и други разходи. 

В редица страни собственици на сгради дадоха добри примери като намалиха или отложиха плащането на наемите. 

Как е в Пловдив? TrafficNews търси добрите примери. Има ли такива? Разкажете ни за хора, проявили човечност в тези трудни времена. Добрият пример е заразителен!

Очакваме ви на Фейсбук страницата ни или ни пишете на редакционната поща redaktor@trafficnews.bg.

 

Ресторантьорите в Пловдив: Страшно е! Предстои огромна криза, нека държавата помисли за нашите служителиОт бранша обясниха, че генерират огромни загуби, а никой не дава отсрочки за данъци и такси