Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че действията на Румен Радев може да се обосноват с искането му да вземе цялата власт тук и сега, след като поиска оставката на правителството.

„Благодарност за всички български граждани, които изразяват правата и тезите си, без да нарушават обществения ред.  Благодарност и за полицаите, които са подложени на голямо напрежение и си изпълняват службата.

Огледална реакция няма да има! Аз няма да кажа, че правителството иска оставката на президента, това ни би ни вкарало в още по-тежка институционална криза. Той има повече от година и държа да си изкара мандата. Въпреки че съм несъгласен с тезите му, които изразява публично”, каза Дончев. Той заяви, че правителството  се е превърнала в мафия за президента, когато прокуратурата повдигна обвинения към съветниците му.

„Какво поиска президентът? Поиска цялата власт, защото конституционната процедура – следва служебно правителство без парламент. Единствената възможна политическа конструкция в това Народно събрание е нашата. Искането означава, че той иска цялата власт сега и безконтролно, правя свободен превод. Ако някой иска цялата власт, нека да обясни какво ще направи? Ще вкара  полицията в Министерския съвет, да набият някой неудобен или някакви мерки в социалните сфери или икономиката”, каза вицепремиерът.  Той призова за повече мъдрост и да пазим държавата си, защото друга нямаме.