Шпицкоманди, платени провокатори, агресори - това са само част от определенията, които използваха на брифинг ръководни кадри в ГЕРБ тази сутрин след протестите миналата нощ. Лидерите от управляващата партия бяха категорични - президнетът Румен Радев не се е разграничил от вандалските действия, агресията и говорът на омразата. По думите им голяма част от организацията е дошла директно от Дубай, като цитираха името на Васил Божков. 

"Това са платени провокатори, командвани от хора далеч от нашата страна - в една много топла държава. След приключване на мероприятието, тези шпиц команди се пръснаха из цяла София. Почнаха да чупят автобуси, да нападат шофьори, да чупят стъкла. Ето едно от лицата на тези вандалщини на снимката ясно се вижда какво се случи", посочи Цветомир Паунов. 

„Някакви нови политически проекти се обявяват като „Българско лято“, но трябва да мислим какво идва, а идва зима. Кой носи отговорността за това, което се случи снощи, какво предлагаме и какво крием, чрез този метод?“, посочи Деница Сачева.

По думите на членовете на ГЕРБ протестите вчера са били организирани, въпреки че е имало и спонтанни действия. 

"Да накараш някой да мрази е лесно, но много е трудно да ги карат да се обединява. Аз съм учил, че политиката е сблъсък на идеи, това на протеста не представляваше това. Това не е политика. Ние няма да допуснем гражданска война, дори да имаме шанс да я спечелим. Демокрацията работи, когато е безусловна и перманентна. Не може, когато ти си спечелил, това да е демокрация, а когато някой друг печели да не е легитимно и да не е декларация. Първо е ентусиазма, после следва много работа, а накрая отговорността. Ако остане на ентусиазма, значи не се е развил в политиката", посочи Томислав Дончев.

"Бяхме свидетели на провокации, те искаха да опорочат възможността всеки един български гражданин да изразява свободно и спокойно своята позиция. Това беше толкова добре организирано и режисирано, защото всички тези хора успяха да направят тези брутални издевателства върху най-невинни и мирни хора. Как може да обобщим всичко това – всички ангажирани в този процес лица, които трябва да понесат своята отговорност, и те са ясни с имената си, тяхното безсилие доведе до обобщение – лицето на Радев, която се изчерпва в една единствена снимка", посочи още Паунов. 

От ГЕРБ коментираха, че вчера не са били наречени мутри, но хората на протеста са били определени като "страхливи хора, доведени под конвой".

"Това бяха членове на ГЕРБ, а към тях се присъединиха симпатизанти. Г-н Радев вече носи цялата отговорност какво се случва. Ние призовавахме нашите привърженици да не се поддават на провокации и се опитвахме да предотвратим това, което се случи. В края на митинга и през нощта организирани хора със знание на Радев, а ако не е знаел не може да лидира митинг от 4-5 хиляди души. Смятам, че не е допустимо такова поведение", посочи Паунов. 

От управляващата партия  бяха категорични, че търсят начини да успокоят народа и нямат намерение да организират контрапротест.

Отново сблъсъци! Протестиращи хвърлят бутилки по полицаитеНяколко човека са повалени на земята