Затворникът Тома Ендрев, който избяга от пловдивския затвор и в продължение на 5 дни се кри, е заявил, че е побягнал, защото се страхувал да не бъде наказан в карцера. В деня на бягството си - 22 февруари, 32- годишният пловдивчанин, който излежава 18-годишна присъда за убийство, се отклонил от работата си и отишъл в центъра на града да пие кафе с приятелката си. На Главната бил засечен от служител на затвора, който подал сигнал до ръководството. Веднага след като се прибрал в ТПО "Хеброс", по заповед на началника Грозев, Ендрев бил изпратен в приемната. 

Бил отведен от надзирател от корпуса на затвора, който обаче нарушил наредбата за транспортиране на затворници и го повел без белезници, пеш към централния корпус. По пътя Тома побягнал и се скрил между блоковете. След това в продължение на пет дни се укривал при бивши затворници, докато в неделя сутринта не бе заловен в апартамент на ул. "Хан Телерик". 

За да оправдае действията си, заради които го очаква сериозна присъда / до 5 години лишавате от свобода/ , които ще бъдат добавени към оставащите му 4 години затвор, Ендрев е влязъл в ролята на жертва, като е казал че бил заплашван и се страхувал, че в карцера ще бъде бит. 

По случая тече досъдебно производство и всички лица от затворническата администрация, които са имали контакт с Ендрев в деня на бягството, предстои да бъдат разпитани.

След бягството режимът на затворника ще бъде променен и той ще бъде върнат в затвора на строг режим. Проверката ще установява също така дали преди бягството  Ендрев е отговаря на всички условия,  режимът му да бъде променян. Промяната на режима доскоро бе осъществяван от специална комисия, в която влизаха началника на затвора, заместниците му, прокурор и социален работник. 

Според източници на TrafficNews.bg затворникът бил в добро физическо и психическо състояние. Оплакал се единствено, че бил много гладен и когато бил транспортиран в затвора там го очаквала допълнителна порция. 

Инспекторатът на Министерството на правосъдието извършва вътрешна проверка в пловдивския затвор, очаква се да има наказани служители.