Четири тигърчета се родиха едновременно в зоологическата градина в Пазарджик. Родители на бебетата са сибирските тигри Найша и Саша. 

Малките тигърчета излязоха на първата си разходка на слънце, придружавани от майка си. Появата им предизвика истинска еуфория сред посетителите. Досега майката не само че не ги показваше, но и не позволяваше на персонала да доближи бърлогата й.

Мъжкият тигър Саша е от три години в зоопарка. Преди четири месеца в клетката му пристигнала и половинката му Найша. Доскоро тя играела в цирка.  

Тигърчетата все още не могат да се хранят самостоятелно, но родителите им изяждат по 50 килограма месо на ден. Малките хищници ще останат поне година в зоопарка в Пазарджик. След което ще отидат в зоологически градини в Европа, Азия и Канада.

За съжаление Пловдив не е сред вариантите. Причината е, че при проектирането на новия зоопарк не е направена отделен хабитат за подобен тип хищници. Новите европейски изисквания са всяко местообитание  да бъде максимално близко до средата, в която живее съответното животно.

Така на практика не може да се изпразни една клетка и в нея да се сложат други животни. TrafficNews.bg. научи, че и други зоологически градини са предлагали на Пловдив тигри и лъвове, но е било отказано поради вече обяснената причина.

Друг проблем на тези хищници е скъпата поддръжка. На ден те изяждат десетки килограми чисто месо, което би бръкнало дълбоко в бюджета на зоологическата градина.

Сред най-атрактивните животни, които ще бъдат в хабитатите са леопардовите котки – сервал и оцелот. Една от най-красивите диви котки – евразийски рис, както и забавните сурикати. В списъка са още още патагонска мара, носато      мече, фламинго, наду, американска видра, камила, черен лебед и лама.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg