От 20 години насам не е имало толкова тежка година за земеделските прооизвидители. Огромни са загубите за зърнопроизводителитем, като ситуацията е сложна в цялата страна. Това заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители и бивш агроминистър Венцислав Върбанов.

„ Беше ни подсказано във времето, че идва период на засушаване, но като че ли ние него бяхме приели толкова сериозно. Сега се сблъскваме с него и си даваме сметка колко тежък е този проблем“, коментира той в ефира на БТВ.

По думите му в Североизточна и Югоизточна България ще са най-големи щетите, но почти навсякъде има проблеми: „Има рекордно ниски добиви в зърнопроизводителни райони, които са били водещи“.

Той допълни, че добивите на есенниците са били много ниски, а пролетниците са напълно компрометирани. Рентите са много високи и част от производителите може да се наложи да теглят кредити, за да ги покрият в сегашната ситуация на минимални приходи. Въпреки ниските добиви, цените вече са се върнали на миналогодишните нива, износът също е слаб: „Почти няма никакъв пазар на зърно в страната, всеки изчаква по-високи цени“.

Върбанов беше категоричен, че при зърнопроизводство, което е в пъти над необходимостите на страната, няма риск от скок на цената на хляба или от проблеми със зърнения баланс: „Притесненията са в районите, които ще претърпят щети, там е въпрос на оцеляване“.

Бившият министър коментира, че мерките на правителството за осигуряване на допълнителни средства са „глътка въздух“ и евентуално навлизане в период на по-голяма нестабилност би утежнил положението: „В момента не сме в най-голямата стабилност, но може да стане и по-зле“.