ТЕЦ „Марица 3“ неколкократно беше затварян заради неспазване на екологичните норми. И в момента не работи, защото има риск България да бъде санкционирана от Европа. 

"Изпълнили сме мерките за новото разрешително, само ако поискаме да работим, ще бъдем включени в енергийната система. Изчакваме да изтече годината, за да не нагнетяваме напрежението. През януари всички ще се убедят, че централата работи по-добре", заяви Юлиян Семерджиев, юрисконсулт на ТЕЦ-а.

Според него предприятието не е единствената причина за замърсен въздух в Димитровград.

"Оказват влияние много други фактор освен ТЕЦ-ът. Спирането на производството на ток чрез въглища ще доведе до безпрецедентна енергийна криза у нас. Както е предвидено, трябва да бъде закрита 76% от въглищната енергетика. Срещу нищожна сума продаваме енергийната си независимост. 50% от тока у нас е от въглищни централи. Около 100 000 човека ще трябва да се преквалифицират, за да не останат без работа", заяви той пред Нова. 

По думите му замърсяванията са претекст, който се използва за манипулация на обществото. "Целта е да се прокарат други интереси. Само тази година в бюджета са влезли 3,2 млрд. от износ на електричество", разкри юристът.