Предизборна пропаганда. Така председателят на Асоциацията за защита на превозвачите Георги Ряпов коментира предложението, внесено в Общинския съвет, пловдивските таксита да плащат по 300 лева данък на година.

Новият данък, който ще внасят таксиметровите шофьори ще замести корпоративното облагане на доходите им. Той ще стане дължим от Нова година, след като Народното събрание прие промени в Закона за местните данъци и такси. Така всички шофьори могат да изберат дали да плащат 10 % от приходите си в хазната или новото облагане, което наподобява стария патент при такситата.  

 „Данъкът върху таксиметров превоз на пътници” в Пловдив ще бъде на минимална ставка от 300 лева, а максималната възможна бе 1000 лева. До окончателното приемане на наредбата в Общинския съвет обаче може да настъпят промени.

Предложението в Общинския съвет ще бъде гласувано през есента, а новите налози ще  влязат в сила от 1 януари 2017 година. По данни в Пловдив са регистрирани над 1700 таксита, като данъкът събран от тях трябва да доближи половин милион лева.

Ако бъде приет, това ще е най- ниския данък в страната. Въпреки това обаче представители на бранша се отнасят с подозрение към предложението. Според синдикалиста Ряпов в този размер данъкът е поносим, но не е ясно дали догодина няма да скочи двойно и тройно. "Ще повярвам като го гласуват. Според мен размерът е свързан с предстоящите избори" коментира Ряпов. 

"300 лева са справедлива сума, която от една страна е възможна за таксиметровите водачи, а от друга ще извади бранша на светло, което на практика е и целта на този закон. Надявам се следващите години размерът на данъка да не се променя, тъй като действително икономическото състояние на страната изобщо не е розово" заяви председателят на Съюза на таксиметровите водачи Деян Станев. 

TrafficNews.bg