Двете браншови организации на заведенията у нас излязоха с декларация относно предвижданото затваряне, което се готви от властите. Според тях частичното двуседмично затваряне няма да доведе до резултати, като настояват за пълна карантина и затваряне на всичко, но не повече от 14 дни.

Ето и цялото съобщение на СЗБ и БАЗ:

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията виждаме само две посоки пред нас, за да запазим и малкото, което остана, не само от нашия бранш, а и изобщо от малкия и среден бизнес в България. Идеята за частично двуседмично затваряне на фитнеси, молове и заведения няма да доведе до нужните резултати. Всъщност, за пореден път никой не посочва какви са целите и при какви нива на разпространение на заразата, бизнесът ще заработи отново. Защото никой не ви вярва, че "локдаунът" ще е само за 14 дни. Подобен период на блокиране е възможен само, ако той обхваща абсолютно всички обекти и държавни институции, с изключение на тези от първа необходимост. Двуседмичен, тотален локдаун! Това ще запази служителите ни. Това ще има най-голям и гарантиран резултат. Това ще е най-справедливото решение.

И така! Всичко или нищо?!?!

Или отваряте всички бизнеси без ограничения или затваряте всички!

Защото, ако държавата и хората, които са обвързани с взимането на подобни решения, за четвърти път ни унижат и опитат да доубият нашия бизнес, ние ще сме длъжни да се защитим по подобаващ начин. Отговорните лица - министърът на здравеопазването и всички членове на НОЩ, многократно доказаха, че са негодни да взимат качествени решения и да вдъхват доверие и кураж в обществото и бизнеса! И не, не управлявате най-добре в Европа пандемията!

Настояваме за въвеждане на строга и всеобхващаща двуседмична карантина. Двуседмична! Нека всички заедно понесем отговорност за справянето с проблема и за неговото бързо решаване. В противен случай, ако отново само три сектора бъдат изправени пред това да понесат цялата тежест, за да постигнем неясни резултати, ние ще бъдем принудени да организираме масов протест! С едно-единствено искане - оставка на всички членове на НОЩ!

Оставка за трите "Д"

Дискриминация

Демагогия

Диктатура

С три огромни Н:

Недоверие

Недоволство

Недоумение

СЗБ и БАЗ