Жители на Перник и Бобов дол се събраха на мащабен протест на площад "Княз Александър I" в столицата. Недоволството им е свързано съответно с водната криза и горенето на отпадъци, което замърсява въздуха.

По думите на жителите на Бобов дол и близките села причината за мръсния въздух, който са длъжни да дишат, е местният тец. Предприятието няма разрешние на гори отпадъци и твърди, че тази практика е преустановена. Хората обаче не вярват на това и настояват изгарянето на боклуци да спре завинаги, защото се притесняват за здравето си.

Към протеста се включиха и жители на Перник, облечени с жълти жилетки. Недоволството им е озаглавено "Сурва от Перник", тъй като традиционният фестивал тази година не се състоя заради водната криза в града. 

В ход е спасителен план, който трябва да изгради водопровод от Мало Бучино до Перник и така да се доведе вода до града. Според перничани обаче няма достатъчно информация как ще бъде изграден новият водопровод, който да доведе вода до града.

Жителите скандират "Оставка" и "Мафия" и настояват отговорните за водната криза да понесат наказания. Протестиращите ще се отправят пред сградата на Министерския съвет.

Снимки: Novini.bg.