Стрелба с оръжие срещу българския клуб „Цар Борис III” в Охрид. По неофициална информация срещу клуба е стреляно с пистолет от преминаващ автомобил. Нападението е станал около 21:00 часа снощи. При инцидента няма пострадали. Това обаче е поредното посегателство срещу български клуб в Северна Македония. Извършителят не е заловен.

Външното министерство в Скопие определи случилото се като „вандалски акт”. Дипломатите осъждат събитията и допълват, че подобни нападения могат да застрашат живота на хората.

Официална позиция от българското външно министерство все още няма.

Стреляно е няколко пъти от автомобил в движение, обясни журналистът Владо Перев пред Нова. По думите му извършителите са най-малко двама и не са задържани.

„Това е ескалация на натиска срещу българите в Македония и срещу самата България. Целта е да се откаже македонските българи да влизат в Конституцията, да промени своята позиция в Европа и да ускори преговорите за влизане на Македония в ЕС, без никакви претенции. Затова е и бездействието на полицията. Никой не може да ми каже, че полицията не знае какво става”, каза Перев. „Абсолютно държавно координирана атака. Натискът, който се извършва срещу македонските българи, е координиран от органи, близки до държавата. Имате антибългарски изяви от членове на парламента. Как да не кажете, че не е координирано”, каза Перев.

„Трябва ли да пострада някой, за да си свърши някой работата и в Скопие, и в София”, попита журналистът.