Командирът на американския ескадрен миноносец "USS ROSS", който пристигна на неофициална визита във Варна, не разкри каква е причина за присъствието на бойния кораб в Черно море и кои пристанища предстои да бъдат посетени.

"Целта ни тук е да развиваме сътрудничество и оперативна съвместимост с нашите партньори от НАТО. Имаме дългогодишна политика, която не ми позволява да коментирам следващите ни операции и локации. Това е въпрос на оперативна сигурност, заради която не мога да кажа и продължителността на престоя ни", заяви пред "Дарик" капитан II ранг Дейвид Коулс.

Разрушителят е на въоръжение във ВМС на САЩ от 1996 г. и носи името на героя от Пърл Харбър Доналд Рос. На борда има 300 души екипаж.

Преди две години корабът нанесе удар с крилати ракети "Томахоук" по сирийската военна авиобаза "Шайрат".

"Имаше химическа атака срещу народа на Сирия и президентът на САЩ реши, че трябва да се изпрати послание на неодобрение на това действие. Нашият кораб беше част от това послание", коментира Коулс атаката, при която бяха изстреляни 59 ракети.

"USS ROSS" многократно е посещавал акваторията на Черно море. Командирът допълни, че при предишните пъти не е имало провокативни действия спрямо разрушителя.

Силите на Черноморския флот на Русия вече съобщиха, че извършват непрекъснато следене на плавателния съд със своите кораби "Василий Биков" и "Иван Хурс". От началото на тази година това е четвъртият американски кораб, който навлиза в Черно море.

Снимки: "Дарик"