Сценаристите в САЩ казаха, че са постигнали предварителна сделка с шефовете на студиата, която може да ги накара да прекратят стачката, продължила почти пет месеца. Това е най-дългата стачка, засягаща Холивуд от десетилетия и спря повечето филмови и телевизионни продукции.

Тя струва на икономиката на Калифорния милиарди долари. Ръководството на WGA и членовете на синдиката трябва да се споразумеят за тригодишен договор с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти, преди да се върнат на работа.

В съобщението на гилдията относно предложената сделка се казва, че подробностите все още трябва да бъдат финализирани и все още не отменя стачката, но „считано от днес спираме пикетирането на WGA“.

Спорът спря много от най-добрите американски предавания - популярни телевизионни сериали и късно вечерни токшоута. Освен проблемите около заплащането сценаристите се страхуват от влиянието на изкуствения интелект, който потенциално ще измести техните таланти.

Много свързани бизнеси бяха засегнати, включително заведения за обществено хранене, доставчици на костюми, дърводелци и оператори на камери.

През последните дни шефовете на Netflix, Disney, Universal и Warner Bros Discovery присъстваха лично на преговорите, които дадоха нов тласък.