Нов вид транспортна услуга

 „Споделено пътуване” -  набира все повече привърженици в  цяла България.  Шофьор, който пътува към дадена дестинация с предварително уточнен час , го обявява във фейсбук страница или даден сайт и хора, които желаят могат да използват неговия автомобил.  За разлика от автостопа, изключително популярен начин за придвижване преди време, този  не е безплатен.  Всички, които пътуват  в колата, си делят разходите за гориво. Този  начин на придвижване възниква преди 20 години в Европа  под формата на телефонна услуга или стени с картички по обществени места.  С времето се пренася в интернет. Услугата „превоз с личен автомобил” е известна в Европа и САЩ под името “carpool”, а у нас инициаторите го наричат просто „Споделено пътуване” или „Пътувай с мен”.

В интернет пространството могат да се намерят различни сайтове, както и фейсбук страници изготвени с цел разпространение на идеята за споделеното пътуване в градски и междуградски условия. Идеята е, вместо хората да дават пари и да се возят  в стари  автобуси, тесни маршрутки или мръсни влакове, да бъдат превозвани с лични автомобили, при това бързо и евтино. Този вид пътуване светкавично се разраства и вече хиляди хора използват именно този начин, за да се придвижват от едно място до друго. Най-натоварените маршрути са Пловдив – София, Бургас – София, Варна – София и други. През уикендите пък се организират и пътувания извън страната, най-често до Гърция. Много студенти пътуват до Австрия, Германия, където учат.

Български специалисти разработиха мобилно приложение за Андроид, което има за цел да улесни тези, които търсят превоз и тези, които предлагат такъв. Само чрез регистрация, напълно безплатно, всеки един може да се включи в споделеното пътуване в страната и извън нея. Идеологията на този вид пътуване е никой от участниците да няма финансова печалба.

Споделеното пътуване действително е бързо, лесно и евтино, но крие и доста рискове. Първият въпрос, който възниква е колко безопасно е да се качиш при непознат шофьор? Вероятността да попаднеш на някой новобранец, който е взел книжка преди два месеца и се е качил на подарената от родителите му кола е много голяма. Голяма е и опасността с такъв шофьор да попаднеш и в пътно транспортно произшествие. Тук идва и въпросът за застраховката. Плащайки си билет за автобус или влак, пътникът автоматично се сдобива със задължителната застраховка. В споделения превоз обаче такава застраховка липсва, единствения шанс е да се възползва от гражданската отговорност, ако обаче собственикът на автомобила е направил такава. Фейсбук пътуването помага на хората да разширят социалните си контакти, но понякога може да бъде и опасно. Особено за момичета, които пътуват сами. Не е ясно дали няма да попаднат на агресивен шофьор, който ще приеме опита им да бъдат любезни като флирт.

Превозвачите и таксиметровите компании все още приемат с пренебрежение този вид пътуване, тъй като това не се отразява осезателно на бизнеса им.  Това обаче едва ли ще продължи дълго.

В Европа- отделна лента на магистралите и услуга „Ladies Car”

Докато ние тепърва се запознаваме с тази култура, на запад съществува от 20 години. В Америка, Австралия и част от скандинавските държави дори има обособена отделна лента за споделено пътуващи. В  Германия набира скорост услугата на споделено ползване на rent автомобил - нещо, като rent a bike - има мобилно приложение, което в населеното място показва на кой, най-близък паркинг се намира автомобил, който може да се полза в рамките на града. Има друга интересна услуга, която се казва - Ladies Car - жени, пътуват с жени.

Виктория Арабаджиева