"Страхувам се, че под похлупака върху КТБ ще остане дупка – както искате го разбирайте. Ще се окажат много хора, които са се хранили от тази дупка. В крайна сметка, ще дойде един момент, в който много хора ще бъдат призовани като свидетели и мисля че тогава ще стане ясно кой, защо и как" - заяви главният прокурор Сотир Цацаров в предаването "120 минути" по bTV в коментар за казуса с Корпоративна търговска банка.

Той не посочи кои ще се окажат под похлупака, но загатна, че "финансовият интерес няма партиен цвят или вид на убеждение".

Цацаров призова управителя на БНБ Иван Искров да направи публичен одитния доклад за състоянието на трезора, който трябва да бъде готов следващата седмица.

"Може би ще стане ясно кой е крив и кой е правия – дали сме действали ефективно, защото е имало типично криминален, а не финансов процес и дали сме обслужвали нечии интереси", заяви главният прокурор.

На критиките за действията на прокуратурата, той бе категоричен, че не са действали елегантно, но ефективно.

"Прокуратурата действа така – тя действа с претърсвания, действа с разпити, действа с изземания на документи. Не аз съм избирал свързани лица и фирми да бъдат регистрирани на един и същи адрес на управление", заяви Сотир Цацаров.

Обвинител номер едно бе категоричен, че срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков са извършени всички действия, за които се настоява в сигнала на „Протестна мрежа”. 

По отношение на намиращия се в Сърбия Цветан Василев и предложението да бъде разпитан чрез видеовръзка, Цацаров посочи, че „за да може да дадеш обяснение като обвиняем, първо трябва да си обвиняем”.

"Българското законодателство не позволява сделка с обвиняем – за жалост, бих казал. Не може да си обвинен, да си решил да сътрудничиш на производството и да станеш свидетел”, подчерта Цацаров.

По думите му законът дава възможност обвиняем с важни показания да бъде защитен, макар до момента единствените информации за риск за живота на Цветан Василев да идват от защитата му в медийни изказвания.

По отношение на т.нар „убийци” на Делян Пеевски, които бяха арестувани и след това – освободени, Цацаров призна, че това е "твърде срамна грешка за прокуратурата". 

Цацаров на няколко пъти подчерта, че не е и няма как да бъде "човек на Пеевски".

Той засегна и коментираните съдебни реформи, като бе твърд, че ще се съпротивлява на всички опити прокуратурата да бъде извадена от съдебната система.

Според него политиците искали безлична и подчинена прокуратура и предупреди, че ако това е целта им ще берат "горчиви плодове".


 TrafficNews.bg