Екипът на Беър Грилс ще бъде глобен от екоминистерството от 5000 до 10 000 лв за нарушения в Национален парк "Рила".

Припомняме, че шампионът по оцеляване пристигна в България през 2017 година, за да заснеме един от епизодите на хитовото си предаване по Discovery "Да оцелееш в пустошта".

Стана ясно, че по време на престоя си в националния парк Грилс и екипът му са нарушили правилата, плували са в Каракашевото езеро, палили са огън в защитена местност и са умъртвявали животни.

Министерство на околната среда и водите разпореди проверка, след като получи сигнал във своята лична страница във Facebook.

Беър Грилс с българска глоба – плувал в езера в Рила, палел огньове, ял жаба...Шампионът по оцеляване бил на снимки в у нас през 2017, но не спазил правилата на НП

В отговор от "Дискавъри Ченъл", където се излъчва поредицата на Беър Грилс, съобщиха, че при заснемането на епизода в България, снимачният екип е придружаван от служители на Национален парк "Рила" и всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица.

Те обаче отричат подобно нещо да е ставало пред очите им. Когато са установили нарушение, са издали издали предупредителен протокол със задължителни предписания за спазване.

"На кадрите от филма ясно се вижда, че се убиват жаби, което се случва на територията на националния парк, близо до Каракашево езеро. Ние сме издавали индивидуален административен акт, в който са посочени условията, при които могат да се заснемат филми - ясно е посочено да не се ловува, пали огън. Това са задължителни условия са за изпълнение", обясни пред БНТ директорът на парк "Рила" Красимир Андонов.