Беър Грилс - мъжът, който може да оцелее във всякакви условия. Мъжът, който няма да остане гладен, дори да се намира накрай света, който няма да умре от студ, от жега, дехидратация или пък лоша инфекция от Амазонската джунгла.

Едно нещо спъва Бейр Грилс и носи солена глоба на него и хитовото му предаване "В дивата пустош" - една от най-успешните поредици на Discovery Channel. Това нещо е българското законодателство.

Причината – един от епизодите на "В дивата пустош", в което екстремната личност на Грилс обикаля из родната Рила.

В епизода се вижда как шампионът по оцеляване плува в Каракашевото езеро, палил е огън и е ловил и умъртвявал животински видове - жаби.

За случката разбират от Министерство на околната среда и водите след сигнал във Facebook страницата на институцията.

Възложени са проверки, след които дирекция "Национален парк "Рила" съставя актове за административни нарушения и неспазване на режимите на палка при заснемането на филма.

Лентата е заснета в края на юни 2017 година в Парков участък Боровец, който се намира на територията на НП "Рила".

Разрешението за заснемането е дадено със заповед на директора на парка, а според заповедта екипът може да заснеме филма в продължение на два снимачни дни, в светлата част на денонощието и при стриктното спазване на режима и нормите, определени в Закона за защитените територии и плана за управлението на парка. Екипът също е бил и инструктиран, като са били връчени и предупредителни протоколи.

Служителите на парковата охрана, придружавали екипа на Discovery през двата снимачни дни, твърдят, че никой от тях не е бил свидетел на извършените нарушения. Проверка по случая е назначена и от министър Нено Димов. Ще има глоби, но колко и кога?

Беър Грилс в Рила. Снимка: Instagram