Когато най-накрая се върнете на работа след извънредното положение, коронавирусът може да не е единственото заболяване, за което трябва да се притеснявате в офиса.

Много от офисните сгради, някога изпълнени със служители, се изпразваха - и в България, и по света, тъй като бяха издадени заповеди за стоене вкъщи. Тези места, които обикновено са в постоянна употреба, са затворени и рисковете за здравето може да се натрупват по невиждани начини.

„Сградите не са проектирани така, че да бъдат оставяни сами месеци наред“, казва Андрю Уелтън, доцент по гражданско, екологично и екологично инженерство в университета Пърдю.

Изследователи и органи на общественото здравеопазване издадоха предупреждения за водопроводите в административни сгради в САЩ, където водата може да е застояла в тръбите или дори в отделни кранове и тоалетни. Бактериите, които се натрупват, могат да причинят здравословни проблеми на връщащите се работници, ако проблемът не бъде решен навременно. Служителите и гостите в хотели, фитнес зали и други видове сгради също могат да бъдат изложени на риск.

Най-голямото притеснение е Legionella pneumophila. Бактериите могат да причинят болест на легионерите и други респираторни състояние. Това води до смърт в около 1 на 10 случая, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Националните академии за наука, инженерство и медицина в САЩ изчисляват, че над 52 000 американци страдат от болестта всяка година.

Най-притеснителното е, че болестта на легионерите има тенденция да засяга хора с компрометирана имунна система.