Курортът Слънчев бряг е пред бедствено положение откъм посещаемост на чуждестранни туристи през тази година. Пред агенция Франс Прес Пламен Копчев, който е ръководител на асоциацията на собствениците на хотели в най-големия черноморски курорт на България – „Слънчев бряг” заяви, че за да се съживи сезонът е необходимо дневно да има поне по 100 чартърни полета. Проблемът е, че само част от тези полети са пристигнали, а това е бедствие за курорт, който „е направен за масов туризъм“. Този модел се поставя под въпрос от много българи.

България е най-бедната страна в Европейския съюз и ще понесе тежък удар от срива в туристическия й сектор, който представлява 12% от БВП. Първоначално страната ни успя да контролира броя на заразените, но след като облекчи сравнително рано блокирането, в момента се озова в средата на нов пик на пандемията, пише АФП. С над 12 000 заразени и антирекорд от 330 нови случая на ден в края на юли, страната е засегната от ограничения за пътуване от страна на няколко западноевропейски страни

Редове и редове от шезлонги и чадъри лежат празни, докато продавачите на надуваеми фламинго и други плажни принадлежности скучаят безделно.

Правителството се опита да се справи с кризата, като започна кампания за насърчаване на българите да почиват у дома. В допълнение, министерството на туризма реши да субсидира чартърни полети и да разреши почивки за туристите с отрицателен PCR тест за вируса от няколко съседни страни извън ЕС като Израел и Кувейт.

Цифрите от летище Бургас, което обслужва Слънчев бряг, показват 98% спад на чартърните полети през юни, последван от 87% през юли, като до сега са пристигнали по-малко от 400 от очакваните 2800 самолета. Сривът е безпрецедентен и „трагичен“, казва Копчев и добавя: „Никой от нас никога не е предполагал, че нещо подобно може да ни сполети“. Той сподели, че от над 150 хотела на „Слънчев бряг” повече от половината не са отворили и много от тези, които работят ще затворят рано.

Миналата година 9,3 милиона чуждестранни туристи посетиха България и правителството се надяваше на увеличение през тази година.