Жена от Казанлък прекара почети цял ден в местната бърза помощ без да й се окаже помощ, научи TrafficNews.bg. Тя е здравно неосигурена и по тази причина е транспортирана до Университетската болница в Пловдив. Това не е първият случай, в който здравно неосигурен е пренасочван до лечебно заведение в голям град.

Дафинка Бонева е на 48 години от град Казанлък. В понеделник се е почувствала зле и е откарана до спешния център в града. Там тя прекарва почети цял ден, защото няма здравна осигуровка. Накрая на деня жената е транспортирана до Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив, вместо в по-близко лечебно заведение в Стара Загора.

Оказва се, че е с диагноза остър инфаркт. Докато стигне до болницата в Пловдив, преминава през различни градове.

„Жената е тръгнала от болницата в Казанлък, преминала е през Стара Загора, Хасково и е достигнала до нас – причината е, че не е осигурена – това е явно и очевидно”, заяви пред TrafficNews.bg д-р Димчо Тонев – началник на Инвазивна кардиология в УМБАЛ „Св. Георги”.

Лечението на Дафинка до момента струва 5000 лева, които трябва да плати лечебното заведение и така трупа дългове.
„Това се отразява като финансов минус, а нашата болница е една от водещите с финансови задължения към държавата”, твърди д-р Тонев.

За да избегнат натрупване на задължения, малките болници пренасочват пациентите към големите лечебни заведения. Лекарите смятат, че съществува негласно споразумение между болниците и структурите на бърза помощ, да не поемат случаи на здравно неосигурени.

Историята на жената – ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО

TrafficNews.bg