Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT ще бъде въведена в началото на следващата година и няма причини за забавяне на процеса. Заключението беше направено след днешното ѝ последно тестване в цялата страна. Кога точно трябва да бъдат изпращани съобщения и кога ще бъдат налагани наказания на тези, които го правят без причина - критериите ще бъдат описани в специална наредба.

Между 12:00 и 12:30 ч. мобилните телефони в цялата страна издадоха звук за тревога. До гражданите беше изпратено тестово предупредително съобщение.

- Стреснахме се. Първоначално не разбрахме откъде идва звука.

- Аз съм "за", понеже съм живял в чужбина и там такава система съществува от години.

Известието се чу и в парламента.

Както при тестовете по области, които продължиха няколко седмици, така и сега известието не се появи на екраните на всички мобилни телефони.

- Аз имам два телефона и съм супер разочарован, че в нито от двата не получих съобщение.

- Никой път не съм получил. Може би от телефона, защото е обикновен и стар затова.

По информация на Гражданска защита предупреждението е достигнало до 85% от устройствата.

"Показахме, че можем да извършим такова предупреждение както по области, така и в няколко области едновременно, включително и на национално ниво. Има и допълнителна, подробна информация на интернет страницата, която е разработена , така че всеки един гражданин да може да провери каква версия на софтуера е инсталирана на неговото устройство и съответно в случай на необходимост да я обнови", каза гл. комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН.

"Не е проблемът в това дали едно мобилно устройство е ново или старо, а във версията на операционната система", обясни Николай Симеонов, управител на фирмата-изпълнител.

От фирмата, на която е поверено изработването на софтуера, обясниха че в системата могат да бъдат включени и възможности за изпращане на СМС и съобщения във Viber, с които да бъдат известявани гражданите с по-стари телефони. За да се случи това, решението трябва да бъде взето от МВР. А в този си вид системата ще заработи от началото на 2024 г., предаде БНТ.