Синдикалистите от КТ "Подкрепа" започнаха протест в центъра на София под надслов "Болните работници не са престъпници". Демонстрацията е заради предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща, което обаче беше оттеглено след намесата на премиера.

Сега синдикатът настоява работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните и да изплащат 100% от възнаграждението през това време, а не 70 на сто за три дни, както е сега. 

Шествието започна в 11 часа от площад “Княз Александър Първи“ , след което продължава към парламента, където ще бъде внесена декларация с исканията на синдиката. Следващата спирка на протеста е офиса на Асоциация на индустриалния капитал в България, която беше сред най-яростните застъпници на орязването на първия болничен ден като мярка срещу измамите с болнични.

"Ние не приемаме твърденията на работодателите, че всички, които ползват болнични, са мошеници, измамници или натоварват колегите си, което категорично не е вярно. Не работниците издават болничните си листа. 

Има толкова много фактори, които благоприятстват това увеличаване, според работодателите, на вземане на болничните листа, като в тях не влизат почивките в Гърция, тъй като работниците не са толкова забогатели, че единствено поради тази причина да си взимат болнични листа", коментира председателят на стачния комитет на “Подкрепа“ Любка Георгиева.

Първоначалните намерения бяха протестът на “Подкрепа“ да се проведе съвместно с КНСБ, но другият синдикат обяви, че няма да излезе на улицата, но запазва стачна готовност.