Шум над нормите тормози милиони българи в градовете. Замърсяването от високи децибели се оказва втората най-голяма заплаха за здравето в Европа след въздуха, според Световната здравна организация. Всеки четвърти европеец живее в среда с вреден шум.

Автомобилният трафик остава основна причина за шума в града. Освен София на всекидневен шум над нормите са изложени градовете Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Враца, Габрово, Сливен, Кюстендил, Дупница и Хасково.  По данни на Евростат всеки десети българин, живеещ в градска среда, се оплаква от високи децибели, предаде Нова.

Според последните измервания над половината от столичани живят при вреден шум. Поне при 2/3 от пунктовете шумът е над нормите. Близо 80% от т.нар. шумово замърсяване идва от трафика, като към това се прибавят и всякви друго градски шумове като резачки, косачки и пр. 

Този шум може сериозно да ни се отрази на здравето. Един от симптомите е намаляване на слуха, както и т.нар. субективен шум - бучене в ухото.