Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предлага въвеждането на нови данъци върху пластмасата, цифровите дружества и въглеродните емисии, а събраните средства да послужат като собствени приходи на ЕС.

Той представи новите си предложения за бюджета на ЕС и фонда за възстановяване преди първата физическа среща на европейските лидери след пандемията от коронавируса, която ще се приведе през следващата седмица.

Председателят на Европейския съвет предлага 7-годишният бюджет на Общността да бъде 1,074 трилиона евро, а фондът за възстановяване да запази размера си от 750 млрд. евро, както и съотношението 500 млрд. безвъзмездна помощ срещу 250 млрд. заеми, пише "Pariteni". 

Ако към тези две пера се добавят договорените 540 млрд. евро от финансовите министри като спасителен пакет за икономиките, общата сума за следващите 7 години става близо 2.4 трилиона евро.

Мишел предлага да се запазят отстъпките за бюджетните вноски за Германия, Нидерландия, Австрия и Швеция.

"Отпускането на средства от европейския бюджет трябва да бъде обвързано с върховенството на закона", категоричен е Мишел:

"Предлагам да се увеличат фондовете за върховенството на закона и ценни проекти чрез допълнително финансиране за европейската прокуратура, както и за програми, свързани с правосъдието със специален фокус върху борбата с дезинформацията и насърчаване плурализма на медиите".