Специализираният наказателен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" за директора на ИА „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов и още петима от задържаните за корупционни схеми. В ареста остават Цветелин Цветанов, Венцислав Генов, Емил Иванов, Пламен Ангелов, Тихомир Вълчев. Спрямо Цветелина Дойчинова и Иван Иванов съдът постанови мярка за неотклонение „домашен арест”.

След близо 3-часово съдебно заседание, съдебният състав на Специализирания наказателен съд, който гледа мярката за неотклонение на директорът на ИА „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов и останалите обвинение в корупция, се оттегли на съвещание. Държавното обвинение пледира за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража” спрямо Цветелин Цветанов, Венцислав Генов, Емил Иванов, Пламен Ангелов, Тихомир Вълчев, Цветелина Дойчинова и Иван Иванов.

Един от мотивите на съда за обвинението срещу задържаните служители на ИА „Автомобилна администрация”, е, че са издавали разпореждания да не се извършват проверки на отделни превозни средства срещу съответна сума, т.нар такса "спокойствие". Давани са имена на лица, които да не бъдат проверявани.

Освен това, според обвинението на прокуратурата тези разпореждания са давани от изпълнителният директор на агенцията Цветелин Цветанов и от Тихомир Вълчев от град Роман, който е и председател на Общинския съвет в града. Според свидетелските показания на длъжностни лица те са получавали от Цветанов и Вълчев указания да не извършват проверки на някои камиони.

Защитникът на Цветанов поиска спрямо него да бъде приложена мярка за процесуална принуда „отстраняване от длъжност”, като се мотивира, че по този начин няма да има опасност началникът на „Автомобилна администрация“ да извърши ново престъпление, както се опасява прокуратурата, ако той не бъде задържан под стража. Според Адвокат Лазаров в показанията от служителите на ДАНС няма доказателства за нито едно конкретно деяние от страна на Цветанов. Той посочи също, че не става ясно как Цветанов е бил определен за ръководител на организираната престъпна група, както и че от използваните СРС-та не се виждат негови действия, които да потвърждават подобно твърдение.

По повод това, че регионални директори са твърдели, че Цветанов им се е обаждал, за да претупват определени проверки, адвокат Лазаров подчерта, че техните твърдения може да са опит да прикрият собствените си престъпления и няма никакви доказателства те да са верни. Той призова прокуратурата да бъде по-скромна в исканата от нея мярка за неотклонение и да поиска отстраняване от длъжност на Цветанов. Адвокат Лазаров допълни, че съдът трябва да отчете и чистото съдебно минало на обвиняемия, както и семейното му положение и авторитетът му на човек, който при встъпването си в длъжност си е спечели много врагове, защото е подавал сигнали към ДАНС за корупционни практики.

Още новини ТУК

TNS.bg