Това, което се случва в момента е очаквано, предвид факта, че не се спазват мерките. Цифрите на заразените днес  са доста по-големи от предишните дни. Но все пак, ако погледнем колко от тези хора се нуждаят от болнична помощ, нещата са контролируеми. Това заяви в сутрешния блок на Нова тв шефът на УМБАЛ „Александровска” проф. д-р Костадин Ангелов.

Той посочи, че много болници, включително в Пловдив, са препълнени. Малка част от заразените обаче се нуждаят от апаратна вентилация. В Интензивните отделения все още има свободни места, което означава, че ситуацията е под контрол.

Кога ще бъдат запълнени и интензивните легла, специалистът не се нае да прогнозира. Видяхме, голяма част от прогнозите, дадени в началото, не издържаха във времето. Ако видим, че тази ситуация започне да заплашва капацитета на лечебните заведения, ще се вземат мерки. Бе дадена възможност на всеки Областен щаб да предприема индивидуални мерки. Не мисля, че пак трябва да се връщаме към барикади и да затваряме градове, но тези мерки са възможни, посочи проф. Ангелов.

Той коментира и темата с недостиг на медицински персонал. „Тенденцията за недостиг на професионалисти по здравни грижи е световен проблем. И в световен мащаб хората, които имаха нужда от апаратна вентилация, бяха обгрижвани от всякакви специалисти, не само инфекционисти. И у нас е така”, обясни специалистът.

За схващането, че няма такъв вирус и той се използва, за да се източват пари, той заяви, че не е запознат как е възможно чрез такива пациенти да се източва Касата. „Клиничната пътека за коронавирус в момента е 600 лева. категорично това не е златна кокошка. Това е горещ картоф, който възпрепятства хората да постъпват в болницата”, заяви шефът на УМБАЛ „Александровска”. И още веднъж напомни, че най-важна е самодисциплината и самосъзнанието на хората.