50 лв. за среден успех “много добър” и липса на неизвинени отсъствия и 100 лв. за “отличен” добавя към заплатата работодателят Йоско Алипиев от Бургас на всеки свой служител, чиито деца залягат над уроците. През декември 5-има души от фирмата на Алипиев вече са били стимулирани, пише 24 часа.

“Помолих ги да дойдат с децата си. Купихме им коледни пакети, срещата ни се превърна в празник. Виждам как родителите се гордеят с тях, а това стимулира и останалите. Започват и те да се интересуват какъв е успехът на децата им в училище, ходят ли редовно. Направих проучване и видях, че сред децата на мои работници има такива с над 100 неизвинени отсъствия. Казвам директно на родителите им, че по този начин ги съсипват. Защо трябва да ги обричат цял живот да работят нещо, което не харесват, след като образованието разкрива толкова възможности”, казва Алипиев.

42-годишният предприемач признава, че в началото работниците били доста скептични, но след първото раздаване на бонуси тези, чиито деца повишили успеха си, били много доволни.

“Децата пък възприемат цялата идея като състезание, те не мислят за тези 50 лв., които баща им ще вземе допълнително”, обяснява Алипиев.

Той държи да подчертае, че това не е коледна акция, а ще продължи и занапред, като се надява скоро да раздава и по 100 лв. бонуси за отличен успех. Фирмата му набира работници за няколко големи предприятия в областта, сред тях има от различни етноси и вероизповедания. Името “Работническо дело” пък показва лека носталгия по отминалото време.

Идеята за стимулиране на ученето и редовното ходене в клас го осенила преди 3-4 месеца, когато негов работник дошъл в кабинета му с красивата си дъщеричка. “Имаше някакъв проблем за разрешаване. След като поговорихме с бащата, ми стана интересно дали детето ходи на училище, беше втори или трети клас. Попитах го дали знае стихотворение, то започна да рецитира, но не можа да го каже цялото. Почерпих я с бонбони и се уговорихме да го научи и да дойде, когато е готова. И че пак ще има награда. След една седмица дойдоха заедно с баща си, детето застана като войник пред мен и изрецитира цялото стихотворение, а то не беше кратко. Впечатли ме сериозно. Дадохме ѝ шоколадчета и дребна сума да си купи нещо сладко. Тогава разбрах, че ако стимулирам родителите, те ще стимулират децата си Много пъти съм бил свидетел как самите родители не настояват наследниците им да ходят редовно на училище. Основната причина е в липсата на надежда. Те не вярват, че когато детето порасне, ще се занимава с нещо друго освен това, което правят те самите. Само че аз съм виждал качествата на тези хора и съм разбрал, че просто трябва да се намери правилният път”, убеден е предприемачът