СДВР и ОД на МВР – Пловдив няма да допуснат повторно затваряне на булеварди и ключови кръстовища в градовете, казаха на брифинги полицейски началници. В Пловдив комисар Виктор Празов заяви, че няма да се допусне отново в града да има подобна блокада.

В София на база ежедневния анализ е било взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществения ред и на блокираните кръстовища.

Зам.-шефът на охранителна полиция в дирекцията Тони Тодоров в София каза, че са наредили на протестиращите да освободят пътното платно чрез високоговорящи устройства и с разговори с присъстващите.

Протестиращите пък правили записи на случващото се, някои нямали и лични карти в себе си, разказа Тодоров. Заявяваме, че физическа сила беше използвана без помощни средства и само срещу едно лице на Орлов мост, което категорично отказваше да се премести, използвали сме правомощията си - той беше хванат под мишниците и изведен от кръстовището, продължи той. Задържани са общо 12 лица, като 8 са отведени в Първо районно. Ще им бъдат съставени актове и ще бъдат освободени, обясни още той. Бусът на движението "Системата ни убива" е бил вдигнат с репатрак и преместен на наказателен паркинг. След толкова дни на протести в СДВР в последната седмица постъпиха стотици сигнали и жалби. Една от жалбите е с 422 подписа от граждани, недоволни от създалото се положение с блокиране на кръстовища, в него се подчертава и, че така им е отнето правото за свободно придвижване, което е конституционно, допълни още Тодоров. Оттук нататък няма да позволим повече да се блокира движението, категоричен бе Тодоров.

Глобиха 38 лица след блокадата на кръстовището на Чифте баняПри част от протестиращите е установено употреба на алкохол