Увеличиха таксите за зелена карта, както и други процедури и документи за гражданство в САЩ. Администрацията на Тръмп обяви прекомерно увеличение на таксите за някои от най-разпространените процедури за имиграция, включително увеличение с 81% на разходите за натурализация в САЩ. САЩ вече ще таксува лицата, търсещи убежище, което е безпрецедентен ход.

Американските служби за гражданство и имиграция (USCIS) публикуваха окончателен списък във Федералния регистър, в който подробно са разписани новите такси за десетки заявления за имиграция и натурализация, както и по-нататъшна промяна в имиграционната политика за ограничаване на законната имиграция на чуждестранни граждани с ниски доходи.

Корекцията на таксите е обяснена така: „за да се гарантира, че гражданското и имиграционно обслужване на САЩ възстановява разходите си за услуги“, посочват от агенцията в съобщение за пресата. Така има включена такса в размер на 50 долара за молбата за убежище и за задържане на екстрадиция. Това ще направи САЩ една от само четирите страни в света, които таксуват такса за хуманитарна защита.

Таксата за кандидатстване за американско гражданство за натурализация ще се увеличи от 640 до 1160 долара, ако се подаде онлайн, или 1170 долара при подаване на хартия.

С цели 75% по-скъпо е подаването на молбата I-129L за чуждестранни работници, които работят за американска компания в чужбина и са трансферирани в Америка. Досега таксата е била 460 долара, а сега става 805. Молбата за зелена карта за чужденец, близък на американски гражданин, скача от 535 долара на 550. За зелена карта на съпрузи обаче поевтинява на 510 долара от 535 досега. 

Други увеличения ще засегнат молбите за разрешение за работа - Формуляр I-765, чиято цена ще нарасне с 34% до 550 долара - и молбата за премахване на условията за постоянно пребиваване със зелена карта, получени чрез брак (Формуляр I-751), която ще се увеличи с 28%, от $595 до $760.