Потресаваща история за пловдивчанка, станала жертва на продължило месеци наред домашно насилие, разказа пред TrafficNews адвокат Милена Кадиева от фондация "Джендър алтернативи".  

След бурна любов и щастлива сватба семейство младоженци от Пловдив заминава в чужбина. Там обаче мъжът започва ежедневно да тормози половинката си. Няколко месеца по-късно се ражда първото им дете. С появата му на бял свят животът се превръща в кошмар за младата майка. Всеки ден тя понася брутални удари от съпруга си, докато се стигне до зверски побой, който слага край на търпението й. Жената грабнала невръстния си син и се прибрала у дома.

Няколко месеца насилникът дори не се интересувал от рожбата си, но един ден се появил пред дома на жена си. И тормозът започнал отново с пълна сила. Зарязаният съпруг следил жена си, обаждал й се всекидневно, търсил я на работата й. Стигнало се до там, че дори отвлякъл детето, само и само да накара пловдивчанката пак да заживеят заедно.

Отчаяната жена подала сигнал за насилие до прокуратурата и се обърнала за подкрепа към "Джендър алтернативи". В крайна сметка случаят стигнал до съда и побойникът получил максимална присъда.

Намесата на фондацията сложи край и на кошмара за още една пловдивчанка, жертва на домашно насилие, за чиято драма TrafficNews вече разказа.  След запознанство в социалните мрежи жената заживяла заедно с избраника си. Само след три месеца обаче мъжът започнал да налита на бой. След поредния скандал той избил зъбите и счупи ключицата на половинката си, която спешно се обърнала към "Джендър алтернативи".

Благодарение на терапията и оказаната помощ, жената вече е добре, има нова работа и нов живот. Звучи куриозно, но насилникът също се обърнал за помощ към фондацията.

В следващите 6 месеца "Джендър алтернативи" ще проведе редица семинари, срещи и обучения, свързани с превенцията срещу домашното насилие. Организацията ще работи в тясна връзка с прокуратура, МВР, пробационната служба, агенцията за социално подпомагане, лекари и други неправителствени организации.

„Организирали сме обучение и на медицински представители. Причината е, че вече 10 години от създаването на фондацията, никога не сме получавали сигнали за насилие от лекар или болница. Това е много жалко, имайки предвид, че пострадалите първо търсят медицинска помощ”, заявиха от фондацията.

Именно поради тази причина съвсем скоро фондациятаа ще открие приемна и в най-голямата болница в Пловдив и областта – УМБАЛ „Свети Георги”.

„Кабинетът ще се намира срещу приемната на Спешното отделение. Ще имаме на разположение юрист и психолог. Работим в тясна връзка и с полицията. При констатиране на такъв случай, ще има дежурен полицай, които ще пристигат на място при подаден сигнал от нас.

Благодарение на ръководството на УМБАЛ „Свети Георги”, ще има информационни брошури във всички клиники на лечебното заведени. Лекарите ще препращат хората при нас”, допълниха от фондацията.

Всяка година броя на жертвите на домашно насилие расте. Според статистиките, Пловдив е градът с най-много регистрирани случаи у нас.