18-те български моряци от кораба „Царевна“, блокиран на украинското пристанище Мариупол, са добре. Само един от екипажа иска да се евакуира. Това каза в Бургас председателят на парламентарната комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов, съобщи БНР. Той потвърди, че се поддържа постоянна връзка със собственика на кораба „Царевна".

"За сега всичко е спокойно и няма притеснение нито от страна на корабособственика, нито сериозни притеснения от страна на екипажа", каза Борислав Гуцанов. Междувременно страната ни трябва да съгласува в Европейската комисия забраната за достъп на кораби, плаващи под руски флаг до българските пристанища, заяви министърът на транспорта Николай Събев. Според него така ще се ограничи само вноса на конвенционални материали и суровини.

"Няма да обхване нефтопродукти, газ, пропан бутан, ядрено гориво и други стратегически суровини за нашата икономика. По-интересната част е, че много руски кораби работят под друг флаг, много руски предприемачи и собственици на стоки, товари и ресурси са с офиси и кантори в Швейцария, например. Ние трябва в дълбочина с колегите от Европейската комисия да огледаме възможностите и как може да сме категорични за нещата, които нанасят най-малко щети на нас, но и да кажем "Моля ви се, спрете войната!", каза министър Събев.